Historik
Som samarbetsorganisation har Västsam funnits sedan långt tillbaka – om än i olika konstellationer och med olika namn.
1985 tog ordföranden i Hising Island Swingers, kontakt med övriga klubbar för ett ordförandemöte. Det ledde till att Göteborgsalliansen bildades, ett samarbete mellan klubbar i Västsverige. Vi vill ju främja squaredansen, och då är samarbete bättre än konkurrens. Om klubbarnas stora danser är lagom utspridda, kan många dansare komma till varje dans. Det vet vi ju alla, att glädjen i squaredans är större ju fler squarer det är på golvet.
1986 hölls convention med 1600 dansare i Göteborg, arrangerat av Lerums squaredancers. Och 1989 arrangerade Lerum och SAS en World Convention, med 2000 dansare från många länder. Sture Berntsson hade inspirerats till detta, när han var i USA och lärde känna callers. Och Göteborgs kommun ställde upp med hjälp.
Några började calla. En del lärde sig på Lazars instruktörskurs 1981, och det hölls callerkurser med callers från USA. En callerkurs 1987 i Örebro hade många deltagare från västkusten, varav flera callar än idag, t.ex. Thomas Bernhed. Det var callerkurser en vecka på Onsala, med det stegbesparande rådet till dansarna ”om de säger swing your partner: stå still och räkna till fyra”. Det lär ha varit callerkurs på Liseberg.
Även på nittio-talet var intresset enormt. Det var danser, det var conventions i Göteborg, arrangerade av olika klubbar. Samarbetet fortsatte i Västsverige. Samarbete om basic-kurser började, med besök hos andra klubbar och gemensam graduering. Man lär känna varann, man vänjer sig vid att åka iväg och dansa på andra ställen, man lyssnar på andra callers.
Nya klubbar bildades, en del gamla slog sig ihop. Det fanns klubbar för daglediga, det fanns högnivåklubbar som senare bildade nuvarande Pingvinerna. Senare började utbytet mellan basic-kurserna.
Fantasin att hitta på roliga danser var stor. Det ordnades en dans på Carlstens fästning i Marstrand. Det ordnades 27-timmars-dans. Och det var bakvändor och säkert mer.
Efter millennieskiftet var intresset på topp. Sedan har det avtagit. Numera är det svårare att besöka andra nybörjarkurser; de finns inte, eller har ett annat upplägg. Men vi har fortfarande väldigt kul ihop på dansgolvet, och vi har gärna utbytesdanser; att vi på klubbdanser någon gång per termin besöker någon annan klubb på deras klubbdans.
Göteborgsalliansen bytte namn till Västsam, ett samarbete mellan klubbarna, från Bygdegillet Stenungsund i norr till Kungsbacka i söder, från Vinga i väster till Borås i öster.
Vi slog oss ihop till en klubb och ordnade convention i Borås 2018. Förbundet ville inte komma överens med elva klubbar. Vi ser inte problemet, vi kommer överens. Det tog ett par år att lägga ner klubben efteråt, och starta upp det lösa nätverket igen. Det är så mycket lättare att samarbeta i ett nätverk, när den som vill får komma och tycka till, och man slipper utse en styrelse, slipper ha årsmöten, budgetar och årsredovisningar.
Callersamarbete startade 1990, en sammanslutning som kallades WACT, motsvarande SACT, för västkusten. Det var träffar, en sångpedagog engagerades, och det ordnades särskilda WACT-danser. Sture Berntsson var ordförande, men när han flyttade utomlands vid millennieskiftet rann detta ut i sanden. 2016 började callersamarbetet igen men lite annorlunda. Det började i samband med en callerskola GSI på sommaren. Vi hade många elever, både från västkusten och andra delar av Sverige, och vi kände behovet av att fortsätta träffas, öva och utbyta erfarenheter. Detta sker helt informellt, när vi har tillgång till lokal och intresse finns. Vi kan diskutera något särskilt tema, vi kan öva singing calls, vi kan fokusera på yngre callers för det behöver vi …
I dagens läge är Västsam tillbaka i formen av samarbetsorganisation och fortsätter arbetet för squaredansens bästa i västra Sverige.
Bild från Convention 2018 i Borås. Arrangör: Västsam.
Det var en fantastisk rolig convention att genomföra,
kändes helt klart som de varmaste dagarna på hela sommaren 2018.