Vett och Etikett

Etikettgruppen kommer, som tidigare, att skriva om allt som rör dansen. Uppförande, kläder, dansnivåer, regler för klubbtillhörighet, bära badge, singeldansare, statiska squarer är något vi avhandlat under åren. Det finns säkert fler funderingar ute bland landets alla dansare. De svåra konflikterna hänvisar vi till SquareO.

Christina Holopainen:

christinaH
Jag bor i Sundsvall, graduerades våren 1991 och är medlem i Sundsvalls New Wave där jag under åren 1994-2006 var ordförande. Mellan 2006 -2014 ingick jag i Förbundsstyrelsen. Jag tycker squaredans är jätteroligt och stimulerande och genom squaredansen har jag fått många vänner! När jag fick frågan om jag ville ingå i Vett- och etikettgruppen var jag först lite tveksam – hade jag något att tillföra? Efter att ha funderat i några dagar och läst några intressanta  ”Vett och Etikett” i Square-Info kände jag mej sugen att delta i gruppen och tackade ja . Min förhoppning är att mina åsikter och synpunkter åtminstone i någon mån skall kunna vara till nytta i Vett- och etikettgruppen!

Marianne Hjelm:

MarianneH
Kvar sedan tidigare i den återupplivade Etikettgruppen är jag,  Marianne Hjelm. Jag började dansa 1985 och har sedan klubben bildades  tillhört Vinga Yellow Rockers. Numera är jag också medlem i Pingvinerna.  Eftersom jag varit ledamot i Förbundsstyrelsen drygt 10 år har det blivit ett antal Conventions och seminarier. Mitt stora intresse har  alltid varit nybörjare, att utbilda squaredansare och inte bara lära  ut olika call. Jag har därför deltagit i olika ledarutbildningar både  inom- och utomlands. Jag funderar ibland på vart vi är på väg. Det första stora  diskussionsämnet när vi startade Vett & Etikett var nämligen  singeldansares vara eller inte vara. Exakt samma åsikter som nu  förs fram på hemsidan stöttes och blöttes då i mitten på 90-talet. ( Jag som har partner med mig skall inte behöva dela med någon  singeldansare, ensamma damer kan fylla ut squarer vid behov osv..)

Hanna Tenenbaum:

hannaT
Jag är medlem i Energy Squares, Malmö där jag dansat sedan mitten av 90-talet och callat aktivt sedan 1997. Dessutom är jag aktiv deltagare i Callerlabs Applications Review Committee samt tillsammans med Lars Olofsson GSI:s sverigerepresentant. Alla delarna av squaredans-aktiviteten ligger mig varmt om hjärtat, callerdelen, dansdelen och även caller-coach-delen, men den allra viktigaste är just umgänget människor emellan för det är just den som är grunden till att vi skall trivas med varandra. Squaredansen är en väldigt positiv aktivitet som främjar umgänge mellan människor och verkligen berikar våra liv. Själv har jag lärt mig otroligt mycket och lär mig fortfarande varje gång jag får ynnesten att ta hand en grupp blivande squaredansare och ofta när jag änglar, pratar med andra etc. Det finns många olika aspekter vad gäller just på den delen som handlar om samarbete/ lagarbete människor emellan, både skrivna och oskrivna regler som man tar upp här i Vett och Etikett gruppen och som jag tycker är oer- hört viktiga. Det skall bli berikande och spännande att få deltaga i Vett och Etikettgruppen och jag ser fram emot ett fint samarbete.

Louise Andersson:

louise
Hej, jag heter Louise Andersson, 35 år gammal, och bor i Göteborg. Började dansa 1989 och calla 1991. Efter det har jag bott ett år i USA där jag både dansade och callade. Har sedan dess haft ett antal egna kurser samt änglat på ännu fler. Det är intressant, kul och givande att lära ”nya” människor att dansa squaredans.Under åren jag dansat har många ämnen diskuterats, både på klubbnivå och på riksplanet. Detta är något som engagerat mig. Jag är glad att jag får möjligheten att vara med i Etikettgruppen och hoppas jag skall kunna dra mitt strå till stacken, kanske ur en callers synvinkel

Karina Landgren:

Jag dansar squaredans i dansföreningen Hamboringen i Karlskrona. Tillsammans med min sambo Christer Bern har vi kurser i squaredans 2 kvällar i veckan. Det hela började 1981 med att vi gick en nybörjarkurs i gammeldans i Hamboringens regi. 1982 i januari var vi på en helgkurs med Rudi Petke här i Karlskrona. Vi fick lära oss många olika danser och traditionell squaredans. Sedan var vi sålda. 1982 i september började vi en nybörjarkurs i modern squaredans. Vi hade ingen caller utan vi dansade till kasettband. Ett år senare 1983 blev vi dansledare för en nybörjargrupp där vi då lärde ut callen och sedan dansade vi till band. 1986 gick Christer sin första callerkurs i Örebro och sedan 1987 callar han på våra kurser i klubben samt på många danser. Från 1983 och framåt blev det många resor till bl a Stockholm för att dansa squaredans. Vårt intresse för squaredans har inte minskat med åren däremot kanske vi inte åker på danser lika ofta. I den mån jag hinner och kan, följer jag gärna med till dans när Christer callar. Jag arbetar på Avd för Klinisk Kemi på Blekingesjukhuset i Karlskrona som Biomedicinsk analytiker (BMA). Där har jag varit i drygt 30 år. Mina hobbies är förutom squaredans att tillverka smycken i glas och med pärlor.

Vi kommer att skriva i vår spalt i Square-Info. Hör gärna av er med frågor eller diskussionsämnen.
Skicka gärna email till email-etikettgruppen